De NVCE vertegenwoordigt 48 ondernemers en koepelorganisaties met een gezamenlijke achterban van ruim 1.700 bedrijven die vooroplopen in de transitie naar een circulaire economie. Samen werken zij aan een toekomst waarin grondstoffen efficiënt worden gebruikt, afval wordt geminimaliseerd en hergebruik en recycling vanzelfsprekend zijn. Door de krachten te verenigen, bouwt de NVCE aan invloed in Den Haag en maakt circulair ondernemen de standaard. Zo wordt Nederland minder afhankelijk van schaarse grondstoffen, geopolitieke risico’s en economisch weerbaarder voor de toekomst.
NVCE: Jouw stem voor de circulaire transitie
Door lid te worden, draag je actief bij aan de circulaire transitie en help je mee om circulair ondernemen de norm te maken. Ben je geïnteresseerd in lidmaatschap en hebben jullie een stevig circulair profiel of ambitie? Wij gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden.
De organisatie
De leden van de NVCE bepalen gezamenlijk de koers van de vereniging en kiezen het bestuur. De Algemene Ledenvergadering, het hoogste orgaan binnen de NVCE, komt jaarlijks bijeen om beleidsdoelen vast te stellen.
De commissies
Om gezamenlijke knelpunten, oplossingen en standpunten te formuleren, werkt de NVCE met commissies. Leden kiezen vrijwillig aan welke commissies zij willen bijdragen. In 2025 start de vereniging met de onderstaande drie commissies, met de ambitie om dit aantal in de komende jaren verder uit te breiden naar acht commissies.
Deze commissies werken zowel proactief, door zelf standpunten te ontwikkelen en strategisch te positioneren, als reactief, door in te spelen op actuele ontwikkelingen via debatten, media en ambtelijke tafels. De eerste drie commissies zijn:
Consumptie, (her)gebruik, delen en reparatie
Hergebruik loont – we zorgen dat delen, repareren en tweedehands vanzelfsprekend worden in Nederland.
Grondstoffen en recycling
Grondstoffen zijn schaars – we zorgen dat reststromen slim worden benut en recycling bijdraagt aan sterke, circulaire ketens.
Public affairs en public relations
Circulair is de norm – we zetten circulariteit op de politieke kaart met krachtige lobby, slimme wetgeving en ijzersterke samenwerking.
Om de volle breedte van de circulaire economie te kunnen dekken en alle relevante thema’s te adresseren, werkt de NVCE de komende jaren verder aan vijf aanvullende commissies:
- Gedragsverandering, bewustwording en educatie
- Technologie, innovatie en data
- Circulaire business cases
- Circulair ontwerp
- Circulair inkopen, marktvorming en klantrelaties